Ik baal als een stekker!
Ik baal als een stekker!
Histaminegedoe...
Ik weet het even niet meer. Ik voel me gelaten en leeg.
Ken je dat gevoel? Na een jarenlange zoektocht naar ‘wat is er toch met me aan de hand?’ Allerlei ogenschijnlijk kleine (en soms ook grote) klachten die allemaal a-typisch leken en waar ik het gewoon mee moest doen.
Netelroos en angio oedeem, maar geen allergie...??
Opeens stond ik daar, bij de dermatoloog, met vlammende brandende uitslag over mijn hele lijf en zwellingen. Dikke enkels, benen, paarse rode dikke knieën, warme dikke handen met vuurrode knokkels en opgezwollen aderen. Netelroos en angio-oedeem. Bloed laten prikken en… niets te zien. Geen allergische reactie zichtbaar. Huh? Ik was één wandelende histaminebom. Met een enorme hoeveelheid fexofenadine (antihistamine) naar huis gestuurd: drie keer per dag een pil. En dat was het.
Het leek allemaal zo onlogisch
Al zolang ik me kan heugen, heb ik wisselende allergische klachten. Mijn 'no-go lijst' is enorm en leek zo random. Vooral omdat ik de ene keer wel en dan weer niet in meer of mindere mate reageerde. Voeding, maar ook parfums, make-up, verzorgingsproducten – alles voelde als een Russische roulette. Het is zo onlogisch, ik snapte het niet, laat staan anderen. “Huh, eerst mocht je dat wel?” of: “Hoezo eet je opeens tarwe? Dat mocht je toch niet?” De ene keer zwol ik op, had ik dikke ogen, een pafferig gezicht, overal rode vlekken… en de andere keer leek het goed te gaan.
Mealpreppen en fermenteren
Mealpreppen was mijn favoriet. Lekker een zondagmiddag in de keuken doorbrengen, veel koken, salades in een pot om mee te nemen als ik op pad ging en een vriezer vol met zuurkoolstampotjes. Goed zorgen voor mijn darmen, veel gefermenteerde producten eten en zelf uitjes op zuur zetten. Ik heb mezelf gewoon vergiftigd.
Histamine overkill...
Als je een beetje in het histaminegedoe hebt verdiept, dan snap je dat mijn ‘gezonde’ acties juist voor een neerwaartse spiraal zorgden. Ik was vaak zo ontzettend moe, in m'n lijf en m'n hoofd dat ik niet wist hoe ik de dag door moest komen of gewoon rechtop kon blijven zitten. Mijn hoofd vol watten en een onwerkelijk gevoel. Maar toch doorgaan, want zo voel ik me nou eenmaal.
Mijn strijd tegen histamine
Sinds ik de strijd tegen histamine ben aangegaan, heb ik regelmatig zulke goede dagen. Zo goed dat ik me niet kan heugen dat ik me ooit zo heb gevoeld. Maar de klap daarna, als ik onbedoeld toch iets verkeerds heb gegeten of gedronken, of te lang heb gedoucht, is wel heel hard. Ik wil me niet meer zo voelen. En ik doe zo mijn best en dan – bam – toch onbewust de verkeerde afslag genomen.
Het is een enorme zoektocht en soms weet ik het gewoon niet meer. Wat kan ik nog eten, drinken en kopen? Alles moet zo vers. Wanneer is het niet meer vers genoeg? Restjes, tot wanneer kan ik die nog eten? Een uur later nog? Een middag later? Wat neem ik mee als ik op pad ga? En hoe pak ik een vriendinnenweekend aan?
Vandaag even niet
Ik heb momenten dat ik enorm gemotiveerd ben en alles wil aanpakken en door wil spitten, maar vandaag voel ik me gelaten. Ik weet het niet meer. Alles hoe ik het altijd deed, kan niet meer. Lekkere hapjes maken, veel tegelijk koken (hobby koken), potjes vullen met lekker eten en conserveren.
Je zal het vast herkennen als je met dezelfde ontdekkingstocht bezig bent. Gelukkig ben je niet alleen. Ik ga je helpen, met mijn ervaring en kennis.
Even flink balen hoort erbij. Het is ook echt een klus. Op elk vlak.
Disclaimer. Dit schrijven is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en inzichten. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies.

Nog meer over histamine
Histamine-intolerantie en mestcel activatie syndroom (MCAS) hebben een enorme impact op je gezondheid en welzijn. Ik deel graag als ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige en docent voedingsleer mijn kennis en praktische tools om je te helpen jouw klachten beter te begrijpen en aan te pakken.
Histamine provocatietest
Histamine provocatietest Aandoening die de mestcellen ontregelt Een histamine provocatietest is een test waarbij gecontroleerd een kleine hoeveelheid histamine aan het lichaam wordt toegediend om te observeren hoe het reageert. Dit wordt in sommige gevallen gebruikt bij het onderzoeken van histamine-intolerantie of MCAS, maar het is geen standaarddiagnostische test. Hoe werkt de test? Bij een…
Allergie of intolerantie?
Allergie of intolerantie? Verschillen en overeenkomsten Allergie of intolerantie? De symptomen van beide aandoeningen lijken soms erg op elkaar. Wat is een allergie? Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken onschadelijk is. Deze stoffen, allergenen genoemd, kunnen afkomstig zijn uit voeding, de lucht (zoals pollen of huisstofmijt), dierlijke…
Wat zijn mestcellen?
Wat zijn mestcellen? Cellen die histamine bevatten en vrijlaten Mestcellen zijn specifieke immuuncellen die een sleutelrol spelen in de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers, maar ook betrokken zijn bij allergische en ontstekingsreacties. Hoewel mestcellen vaak geassocieerd worden met allergieën, hebben ze veel bredere functies die belangrijk zijn voor de gezondheid. Waar bevinden mestcellen zich?…
Ik baal als een stekker!
Ik baal als een stekker! Histaminegedoe… Ik weet het even niet meer. Ik voel me gelaten en leeg. Ken je dat gevoel? Na een jarenlange zoektocht naar ‘wat is er toch met me aan de hand?’ Allerlei ogenschijnlijk kleine (en soms ook grote) klachten die allemaal a-typisch leken en waar ik het gewoon mee moest…
Verschil histamine en antihistamine
Verschil histamine en antihistamine Lichaamseigen stof en medicatie Veel mensen hebben weleens gehoord van histamine en antihistamine, vooral in de context van allergieën. Maar wat is het verschil tussen histamine en antihistamine precies? En waarom kan het ene een reactie veroorzaken en het andere juist klachten verminderen? Wat is histamine? Histamine is een lichaamseigen stof…
Wat is histamine?
Wat is histamine? Onmisbaar voor bepaalde lichaamsprocessen Histamine is een biogene amine die een belangrijke rol speelt in verschillende processen in het lichaam. Het is betrokken bij het immuunsysteem, de maagzuurproductie en de regulering van neurotransmitters. Hoewel histamine essentieel is voor een goede werking van het lichaam, kan een teveel aan histamine of een onvermogen…
MCAS – MestCelActivatieSyndroom
MCAS (MestCelActivatieSyndroom) Aandoening die de mestcellen ontregelt MestCelActivatieSyndroom (MCAS) is een aandoening waarbij mestcellen overactief reageren en onregelmatig ontstekingsstoffen (zoals histamine) vrijlaten. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten in verschillende orgaansystemen, zoals huidproblemen, spijsverteringsklachten, ademhalingsproblemen en neurologische symptomen. MCAS is een relatief nieuwe en complexe aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien omdat de…
Wat is histamine intolerantie?
Wat is histamine intolerantie? Geen allergie, wel allergische klachten Histamine intolerantie is een relatief onbekende, maar steeds vaker erkende aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om overtollige histamine af te breken. Dit kan leiden tot diverse klachten die vaak moeilijk te herleiden zijn. In deze blog vertel ik in grote lijnen over wat histamine is,…