Wat is een goed mondkapje voor het openbaar vervoer?

Wat is een goed mondkapje voor het openbaar vervoer?
Sinds 1 juni 2020 is het dragen van een niet medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en alle medewerkers van het openbaar vervoer.
Een niet medisch mondkapje van katoen, zelfs zonder filter, is al voldoende.
Zorg dat het mondkapje goed over je neus, mond en kin komt.
Een sjaal, spatmasker, col, bandana, het omhoog zetten van je kraag of mondkapjes die gemaakt zijn van een sok zijn niet toegestaan. Ook mag je geen gasmasker gebruiken.
Wanneer moet ik het mondkapje opzetten als ik met het openbaar vervoer ga?
Zet je mondkapje op zodra je anderen en/of het opstappunt nadert. Zet pas ruim nadat je uitgestapt bent het mondkapje af. Het mondkapje is overigens niet verplicht op het perron of bij haltes.
Hoeveel mondkapjes heb je nodig als je reist met het openbaar vervoer?
Bij elke reis heb je een nieuw of gewassen mondkapje nodig. Zorg er ook voor dat je het mondkapje hygiënisch opbergt na gebruik. Als je dagelijks een heen- en een terugreis hebt met het openbaar vervoer, dan heb je per dag 2 mondkapjes nodig.
Waarom moet je een mondkapje dragen in het openbaar vervoer?
Vanwege de drukte in het openbaar vervoer dat vanaf 1 juni 2020 door de versoepelde maatregelen flink toeneemt is een mondkapje verplicht. Je beschermt daarmee je mede reizigers.
Mag ik eten en drinken als ik een mondkapje op heb in het openbaar vervoer?
Probeer dat zoveel mogelijk niet te doen. Houd het mondkapje tijdens de reis met het openbaar vervoer op. Wil je toch graag iets eten of drinken? Probeer dat dan zoveel mogelijk voor of na de reis te doen. Ook tijdens het overstappen is er tijd voor een versnapering, op het perron of de halte is een mondkapje niet verplicht.
Wat behoort allemaal tot het openbaar vervoer waar een mondkapje verplicht is?
Het gebruik van een niet medisch mondkapje in het openbaar vervoer is verplicht in de trein, bus, tram, vliegtuig, metro en Friese waddenveren. Op de veerponten kunnen de verponteigenaren daar zelf een beslissing over nemen. Kijk op de website van de rijksoverheid voor een overzicht van de veerponten waar een mondkapje verplicht is.
Een niet medisch mondkapje, wat wordt daarmee bedoeld?
Medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor de zorg. Daarom mag je alleen niet medische mondkapjes gebruiken. Het dragen van een medisch mondkapje in het openbaar vervoer is zelfs strafbaar.
Medische mondkapjes, zoals een FFP2-masker of een chirurgisch mondmasker IIR, moet je dus vooral niet op doen als je met de trein gaat. Je herkent deze medische maskers aan de CE-markering of medische claim zoals ‘for medical use’.
Waar kan je een niet-medisch mondkapje voor het openbaar vervoer kopen?
Je kan een niet medisch mondkapje dat geschikt is voor het openbaar vervoer tegenwoordig op veel plekken kopen. In grootverpakkingen bij de supermarkt of drogist maar ook trendy en grappige mondkapjes bij verschillende webshops. De modieuze en duurzame mondkapjes van  VETH -fashion masks- zijn niet medische mondkapjes geschikt voor het openbaar vervoer. Neem een kijkje in de webshop.
Is een mondkapje verplicht voor medewerkers van het openbaar vervoer?
Ja. Ook medewerkers in het openbaar vervoer moeten een mondkapje dragen. Het mondkapje in het openbaar vervoer is verplicht voor alle mensen vanaf 13 jaar. Als de werkgever een spatmasker in plaats van een mondkapje verstrekt, is dat ook toegestaan. Daarnaast is het voor medewerkers van het openbaar vervoer die werken in een afgesloten cabine niet verplicht om een mondkapje te dragen. Ook als er gezorgd wordt voor 1,5 meter afstand tussen chauffeur en reizigers van het openbaar vervoer, is een mondkapje voor de medewerker niet verplicht.
Zijn de mondkapjes van VETH -fashion masks- geschikt voor het openbaar vervoer?
Ja. De niet medische mondkapjes van VETH -fashion masks- zijn geschikt voor het openbaar vervoer.
Ze bedekken mond, neus en kin en door de elastische touwtjes kan je de kapjes zelf passend maken zodat ze goed om je gezicht zitten. De mondkapjes zijn dubbel gevoerd met 100% katoen en worden geleverd met een bijpassend tasje om het mondkapje hygiënisch voor en na gebruik bij je te dragen. De mondkapjes kan je wassen op 60 graden en hebben ruimte voor een vervangbare filter. De mondkapjes van VETH zijn modieus en handgemaakt door een professionele coupeuse. VETH -fashion masks- is een label van FoodIncompany. Van hippe prints, tot mooie basics. Neem een kijkje in de webshop!
VETH facemasks mondkapjes geschikt voor het openbaar vervoer

VETH facemasks mondkapjes geschikt voor het openbaar vervoer

*bron: rijksoverheid.nl / 18 juni 2020